Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren

4 min.

SuperMAG
Productnieuws

Westmalle Dubbel, Tripel en Extra zijn drie iconische, vaak gekopieerde en haast ongeëvenaarde trappisten­bieren. Terwijl Dubbel en Tripel al decennialang worden gecommercialiseerd als bieren om van te genieten, is daar recent Westmalle Extra bijgekomen als lichte, verfrissende en smaakvolle dorstlesser.

Westmalle ontstaat in al 1794, maar is pas vanaf 1836 een volwaardige trappistenabdij. Vrijwel meteen wordt er gestart met een brouwerij. De trappistenmonniken, officieel bekend als Cisterciënzers van de Strikte Observantie, leven er sindsdien een sober leven volgens de strikte regels van Benedictus. Die bepalen onder meer dat zij naast de gebedstijden individueel of in groep moeten instaan voor hun eigen levensonderhoud.

Het verrichten van arbeid draagt, volgens Benedictus, bij tot de persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Vroeger meer dan nu zijn ze betrokken bij het landbouwbedrijf, de kaasmakerij en de brouwerij of verrichten ze creatieve en administratieve taken.

Overschakelen op streekdrank

“Een merkwaardig aspect in de regel van Benedictus is dat monniken in hun leven van soberheid wijn mogen drinken, al worden diegene geprezen die er zich van kunnen onthouden. Er is dan één maat per dag geoorloofd”, blikt broeder Benedikt, de abt van de trappistenabdij, terug.

“In een evenwichtig leven dat steunt op eenvoud wordt enige matigheid toegestaan. Na de zeventiende-eeuwse hervorming werd door abt De Rancé overgeschakeld op de streekdrank en hier was dat bier.”

Broeder Benedikt, abt van trappistenabdij Westmalle

Een merkwaardig aspect in de regel van Benedictus is dat monniken in hun leven van soberheid wijn mogen drinken, al worden diegene geprezen die er zich van kunnen onthouden.

Broeder Benedikt, abt van trappistenabdij Westmalle

Lokale tewerkstelling

“Vrij snel na de oprichting van de abdij hebben wij ons geëngageerd voor lokale tewerkstelling. Ook nu nog bieden we werkgelegenheid aan een vijftigtal personen en schakelen we derden in voor het onderhoud. Vanaf het begin waren er ook leken actief in de brouwerij. Daar wordt nu jaarlijks zo’n 130.000 hectoliter bier gebrouwen. Dat is meteen ook de voornaamste bron van inkomsten. Met de opbrengst steunen we andere abdijgemeenschappen en diverse caritatieve werken", besluit de abt. 

“Westmalle Dubbel en Tripel, zoals wij die vandaag kennen, werden in de jaren 50 op punt gesteld door brouwmeester broeder Thomas”, vertelt ook marketingverantwoordelijke Manu Pauwels. “Hij had een ongelooflijke feeling voor aroma’s en smaken. Omdat de karakteristieken van gerst en hop wijzigen per oogst, gebeurt brouwen niet volgens een vaste formule. Brouwen is een ambacht waarin broeder Thomas zegevierde. Die kennis heeft hij onder meer doorgegeven aan onze leken-brouwmeesters die nog steeds volgens zijn vakmanschap brouwen.”

Verfrissende en smaakvolle Extra

De Westmalle Extra vindt zijn oorsprong in 1836, wanneer de monniken voor het eerst een bier brouwden voor eigen gebruik. Door de jaren heen varieerde de samenstelling van dit refter- of tafelbier. Vele jaren was het een bruin bier, maar het was ooit ook een witbier en een goudkleurig bier. In 1922 wordt er gesproken van een ‘extra gersten’, waarmee voor het eerst de naam ‘Extra’ wordt gebruikt.

Decennialang werd het bier slechts enkele malen per jaar gebrouwen, hoofdzakelijk voor gebruik in de abdij, waar het ook werd geschonken aan de gasten die er verbleven. De verkoop aan de abdijpoort was beperkt, je kon er wel van genieten in het Café Trappisten tegenover de abdij.

Met zijn dorstlessend en verfrissend karakter is Westmalle Extra (4,8% vol.) een ideaal lente- of zomerbier dat sterk in de smaak valt bij 25- tot 45-jarigen. Terwijl Westmalle Dubbel heerlijk armonieert met stoofvlees en Westmalle Tripel de culinaire partner is voor vis en schaaldieren, sluit de Westmalle Extra mooi aan bij snacks en gerechten die op een zonnig terrasje of in de tuin worden bereid of geserveerd. Denk maar aan het aperitiefmoment of een barbecue. Daarnaast geniet je van dit bier bij tapas, een koud slaatje of een pizza.

Wil je bij Westmalle Extra een stukje authentieke, jonge (twee maanden gerijpt) Westmalle-trappisten-kaas serveren? Die kan je bestellen via kaashandel Jan Dupont uit Brugge.

Manu Pauwels, marketingverantwoordelijke Westmalle

Westmalle Extra (4,8% vol.) is een lichter, eerder dorstlessend bier voor informele, kleine, gezellige momentjes.

Manu Pauwels, marketingverantwoordelijke Westmalle

Omdat het consumentengedrag de voorbije jaren is gewijzigd en er meer vraag is naar smaakvolle bieren met een lager alcoholgehalte, beslisten we in 2021 om Westmalle Extra geleidelijk ruimer te verdelen. Aanvankelijk via de horeca en de drankenhandel en vervolgens ook via warenhuizen en buurtsupermarkten”, geeft marketingverantwoordelijke Manu Pauwels aan.

“Met Westmalle Extra bereiken we een ander cliënteel en richten we ons ook opeen ander belevingsmoment. Westmalle Dubbel (7% vol.) en Tripel (9,5% vol.) zijn in de eerste plaats degustatiebieren waarvan je een tijd geniet in een rustige omgeving of bij diverse gerechten." 

"Westmalle Extra (4,8% vol.) is een lichter, eerder dorstlessend bier voor informele, kleine, gezellige momentjes. Het richt zich op een iets jongere generatie die niet altijd kiest voor bieren met een wat hoger alcoholgehalte, maar die wel vallen voor een mooi gebalanceerd en smaakvol bier.”

Gerelateerde artikels

Butterfly gazpacho

Culinaire reis naar Andalusië

Butterfly gazpacho

1 min.
Nieuw: True Gum Mango en True Mints Peach
Albert Heijn en Jeroen Meus hebben de smaak te pakken

Actueel

Bijverdienen wordt blijverdienen
Jumbo Rijkevorsel steunt 11 lokale verenigingen
Butterfly gazpacho

Culinaire reis naar Andalusië

Butterfly gazpacho

1 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy